GNR > Actueel > Nieuws > Natuurnieuws: Kraamkamercampagne

Natuurnieuws: Kraamkamercampagne

Natuurnieuws: Kraamkamercampagne

Foto: Tjitske Sluis.

Het ree heeft het er maar druk mee!  Eigenlijk is dit mooie hoefdier het hele jaar druk met paren, drachtig zijn, voldoende eten en zorgen voor haar jongen. Er zijn voor reeën weinig momenten van rust. En dat is nu juist wat ze zo hard nodig hebben!  

Zonder rust en rustgebieden, worden er geen jonge reeën geboren. Op dit moment lopen de reeën in het Gooi met een dikke buik rond. Vanaf half december is de ontwikkeling van de bevruchte eicel pas echt gestart. Dat is bijzonder want de geiten, zoals de vrouwtjes reeën heten, worden al in eind juli, begin augustus gedekt.

Geiten hebben een heel vernuftig systeem waarmee ze hun zwangerschapsperiode kunnen regelen. De jongen worden namelijk na een verlengde draagtijd pas in mei of juni geboren.

Fiepen

De paartijd, ook wel bronsttijd genoemd, valt in juli en augustus. De reegeit maakt een fluitend geluid, het zogenaamde ‘fiepen’. De bronsttijd is begonnen en zorgt vaak voor een heel spektakel. Eindeloze hofmakerij en achtervolgingen volgen, terwijl de nog maar twee maanden oude kalfjes wat verdwaast toekijken.

Na de bevruchting in augustus ontwikkelt het embryo zich minimaal en gaat vervolgens in rust in de buik van de moeder. Een soort pauzeknop (diapauze) van wel 3 maanden. De zwangerschap komt pas echt op gang als de dagen weer langer worden.

Kraamkamer

De geboorte van de kalfjes is de meest kwetsbare tijd voor reeën. Direct na de geboorte likt de moeder haar kalfje schoon. Vanaf dat moment weet ze dat het jong van haar is en kan ze het via de reuk en door te fiepen altijd in de gaten houden. Ook als het kalfje alleen ergens ligt te slapen en de moeder iets verderop aan het grazen is.

Het broedseizoen is de cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Zie je een reekalfje liggen? Blijf dan vooral uit de buurt! Geuren van mensen en honden zorgen er juist voor dat het dier niet meer herkend wordt door de moeder.

Gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

Boswachters vragen daarom aan alle bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuur te respecteren. Zorg ervoor dat alle dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben. Geniet van de natuur, maar respecteer de huisregels: blijf op de paden, houdt je hond aangelijnd en laat geen afval achter.

Gerelateerde berichten