GNR > Actueel > Nieuws > Mysterie van de Zuiderheide – Een unieke expeditie door de geschiedenis

Mysterie van de Zuiderheide – Een unieke expeditie door de geschiedenis

Mysterie van de Zuiderheide – Een unieke expeditie door de geschiedenis

Foto: Tjitske Sluis.

In de Week-van-de Erfgooier trapten we af met een geheel nieuw educatief programma voor scholieren uit groep acht van het basisonderwijs. De ‘groep achters’ van het Minister Calsschool uit Naarden, kreeg als eerste de kans om deel te nemen aan deze expeditie. Een bijzondere belevenis op de Zuiderheide, waar natuur en geschiedenis samenkomen in een meeslepende speurtocht door de tijd. Het openlucht-escapespel “Het Mysterie van de Zuiderheide” biedt kinderen uit groep 8 (11-12 jaar) een unieke kans om de verborgen schatten van dit gebied te ontdekken en het landschap door een nieuwe bril te bekijken.

De scholieren gaan op zoek naar sporen uit het verleden en puzzelen zich een weg door maar liefst 125.000 jaar geschiedenis. De reis voert langs de geheimen van de verloren Hilversumcultuur, het bezorgen van post in 1810, en de zandhandel in de Gouden Eeuw. Het doel? Zeven verborgen tijdcapsules vinden die elk aanwijzingen bevatten om een mysterieuze kluis, achtergelaten door de “Hoeders van het Gooi” te kraken. Het succes hangt af van het vermogen om samen te werken en de raadsels nauwkeurig op te lossen. Wie de aanwijzingen van de “Hoeders” goed opvolgt, kan het mysterie mogelijk ontrafelen.

Een reservaat rijk aan geschiedenis

Het Goois Natuurreservaat staat vooral bekend om zijn prachtige natuur, maar herbergt ook een rijke historie. Archeologische overblijfselen, zoals grafheuvels uit het laat-neolithicum, bronstijd en een urnenveld uit de ijzertijd. Ook het stuwwal landschap, doodwegen en/of recentere sporen zoals zandafgravingen en de anti-tankgracht zijn nog steeds zichtbaar in het landschap en vormen een belangrijke verbinding met het verleden.

Educatieprogramma voor bewustwording

Met dit lesprogramma “Het Mysterie van de Zuiderheide” willen we niet alleen een spannend avontuur bieden, maar ook het belang van cultureel erfgoed onder de aandacht brengen. Dit programma laat zien hoe geschiedenis tot leven kan komen en biedt scholen een inspirerende manier om leerlingen bewust te maken van de waarde van hun omgeving. Binnenkort te boeken via gnr.nl/educatie.

Gerelateerde berichten