Het Goois Natuurreservaat wil afspraken maken over de hangbuikzwijntjes in haar natuurterrein bij Huizen. We zijn sinds 2009 eigenaar van de weide en we houden vast aan de afspraken die er in het verleden gemaakt zijn. Dit deel van het natuurgebied Naarder Eng wordt beheerd als kruiden- en faunarijke weide en is uiteindelijk niet bedoeld als opvang van hangbuikzwijntjes. De zwijntjes zijn voor vele mensen in Huizen echter een vertrouwd beeld geworden. Daarom kiest het GNR voor een oplossing waarbij rekening gehouden wordt met de omgeving en waarmee het gebied uiteindelijk beheerd kan worden als natuurlijke weide.
Deze weide maakte ooit deel uit van een grondruil waarin werd afgesproken dat de grond overgedragen zou worden aan het Goois Natuurreservaat. De familie van de vorige eigenaar hield hier zwijntjes. Er is afgesproken dat de zwijntjes die er toen liepen, konden blijven tot het overlijden van de toenmalige eigenaar of tot de dood van de zwijntjes. Maar dat er daarna geen nieuwe dieren meer zouden komen. Dat is helaas nooit gebeurd met als gevolg dat er nu nog steeds hangbuikzwijntjes gehouden worden. Er zijn er in de afgelopen jaren, al verschillende nieuwe zwijntjes bijgeplaatst. De huidige eigenaar is geen familie van de vorige eigenaar en heeft nooit toestemming gekregen om deze weide te gebruiken voor zijn hangbuikzwijntjes.
Het Goois Natuurreservaat wil daarom een eind maken aan deze situatie als eigenaar van de grond. We hebben het erg lang gedoogd, maar beweiding met hangbuikzwijntjes, hoe kleinschalig ook, hoort niet thuis in een beschermd natuurgebied. Door de bemesting en het toevoegen van tuin- en keukenafval voor het voeren van de dieren worden er steeds extra meststoffen toegevoegd waardoor de natuurdoelstelling niet gehaald wordt.
De weerstand uit de omgeving komt vooral omdat deze huisdieren er, inmiddels een beetje bij horen. En dat begrijpen we ook. In overleg met de eigenaar willen we daarom helpen met het zoeken naar een passende oplossing voor de dieren. Dit houdt in, dat dierenwelzijn voorop staat. Maar tegelijkertijd kiezen we ook voor een oplossing die recht doet aan de natuur. Uiteindelijk willen we dat het terrein wordt opgenomen in het oorspronkelijke engen-landschap waarin kruidenrijke akkers en graslanden afgewisseld worden met bosjes. Hiermee zorgen we voor meer biodiversiteit.