Foto: Tjitske Sluis.
Het Goois Natuurreservaat roept tuineigenaren op om het tuinafval niet in de natuur achter te laten. Planten uit de tuin zijn, als ze gaan woekeren, een groot probleem in onze natuurgebieden. Een goed voorbeeld is de Japanse duizendknoop die inmiddels in de natuurgebieden veel schade veroorzaakt. Veel tijd en geld gaat er naar de bestrijding van deze soorten die niet thuishoren in de natuur, maar wel bij veel tuinliefhebbers in de tuin staan.
Niet bewust
Onze natuurgebieden zijn geen afgesloten reservaten en grenzen vaak aan tuinen. De bladeren vallen en de tuinen worden weer aangeharkt. Vaak is de gedachte: “Blad en tuinafval is ook natuur en kan er dus nog wel bij.” Tuinliefhebbers zijn zich er misschien niet van bewust wat voor kwaad de goed groeiende planten in hun tuin elders kunnen aanrichten. Daarnaast is het is ook wel heel gemakkelijk om je overtollige blad bij ‘de buren’ over het hek te storten. Het brengt hierdoor veel schade aan de natuur en het zorgt er ook nog voor, dat het hek niet meer goed functioneert als afrastering. We vragen daarom dringend aan alle tuineigenaren om geen blad of ander tuinafval achter te laten in de natuur of aan de natuurkant van het raster te storten.
Blad laten liggen is beter voor de natuur en je tuin
Laat je blad zoveel mogelijk liggen in de tuin. Blad zorgt voor een extra beschermlaag op de grond, waardoor de grond minder gauw bevriest waardoor de planten een koude winter gemakkelijker doorkomen. Blad zorgt voor een gezonde bodem door extra insecten die hier kunnen overwinteren en voor extra voeding in je bodem. TIP: Met al dat extra leven en beschutte plekjes in je tuin help je de egel de winter door!