Wirwar van borden worden vervangen
Afgelopen donderdag is een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst getekend door de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren en het Goois Natuurreservaat (GNR). Het was nodig om de overeenkomst te actualiseren vanwege de uittreding van gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland. Een bijzonder moment, aangezien hiermee het GNR voortaan wordt gedragen door de vijf Gooise gemeenten in haar missie om de Gooise natuur ten eeuwigen dage te beschermen én toegankelijk te houden voor de inwoners van het Gooi.
Na de 90e verjaardag in 2022 is GNR inmiddels op weg naar het 100-jarige bestaan, in 2032. De deelnemende gemeenten staan al vanaf de oprichting aan de wieg van GNR en voelen zich nog steeds zeer betrokken. Dat is ook niet zo gek, want de historie leert dat het natuurgebied ooit gemeenschappelijk beheerde gronden waren waar de inwoners van het Gooi, de erfgooiers, van afhankelijk waren. Het Gooise landschap bood hen de mogelijkheid om ‘een boterham te verdienen’ door gewassen te telen op de akkers en door de heidevelden met hun schapen te begrazen. Zo hebben zij meer dan 1.000 jaar hun stempel gedrukt op hun omgeving en dat zien we nog steeds terug in het landschap.
Bedreiging en behoud
De Gooise natuur werd destijds bedreigd door plannen voor woningbouw en aanleg van tram- en spoorlijnen. Er zou een tramlijn van Amsterdam, dwars door het Naardermeer, naar het Gooi getrokken moeten worden. Men besefte dat een actieve bescherming van natuur en landschap nodig was. In de jaren ’20 – ’30 van de vorige eeuw werden daartoe de “woeste” erfgooiersgronden aan het GNR verkocht door de erfgooiersorganisatie Stad en Lande van Gooiland. Het behoud van dit unieke Gooise landschap vormde de basis voor de oprichting van de Stichting Goois Natuurreservaat.
Estafettestokje
De ondertekening van de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst, de Participantenovereenkomst 2023, ging op 14 december jl. gepaard met het overhandigen van een estafettestokje aan alle bestuursleden, gemaakt van hout uit eigen bos en vervaardigd door één van de GNR-medewerkers. Het stokje symboliseert de opeenvolging van betrokkenen bij het bestuur en het beheer van het natuurgebied. Tenslotte zijn wij allen passanten en blijft het natuurgebied ‘het groene thuis’ voor de huidige bewoners en de toekomstige generaties. En dat “ten eeuwigen dage”, zoals dat in de statuten van GNR is vastgelegd.