
Foto: Tjitske Sluis.
Het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd heeft in opdracht van het Goois Natuurreservaat (GNR) haar fietsbeleid geëvalueerd. Voor de evaluatie is er onderzoek gedaan op basis van gesprekken met landelijke professionals, collega-natuurbeherende organisaties, vertegenwoordigers van gebruikersgroepen van het GNR, en een enquête onder de Gooise inwoners. Deze enquête leverde maar liefst 1970 unieke reacties op met veel waardevolle informatie over de beleving van de fietspaden, maar ook van de wandel-, en ruiterpaden. De aandachtspunten uit de evaluatie worden meegenomen in het toekomstige fietsbeleid van GNR.
Binnen het Goois Natuurreservaat ligt een ongelooflijk uitgebreid padenstelsel. Met 76 km aan fietspaden, 89 km ruiterpaden en maar liefst 116 km aan wandelroutes mag het GNR zich een goed gastheer noemen. In de natuurgebieden is wandelen en fietsen over dezelfde paden toegestaan. De afgelopen jaren zien we dat de drukte op het padenstelsel behoorlijk toeneemt en voor steeds meer verschillende activiteiten wordt gebruikt. Ook het aantal klachten over de drukte op de paden neemt toe.
Respons op de enquête
Deze evaluatie had tot doel het huidige fietsbeleid van het GNR tegen het licht te houden en aanbevelingen te doen voor de toekomst. Het onderzoek is dus vooral gericht op de ervaringen van de fietsers in onze natuurgebieden. Maar het geeft ook informatie over andere gebruikersgroepen die gebruik maken van dezelfde paden, zoals wandelaars en sporters. Het onderzoeksbureau heeft de enquête uitgezet via onze sociale mediakanalen, donateurs, gemeentelijke websites en via de organisaties uit de klankbordgroep van het GNR. Dit onderzoek leverde 1970 unieke reacties op.
Belangrijkste conclusies
Uit de enquête blijkt dat de fietsers en ook de andere recreanten heel tevreden zijn over hun bezoek. Een dikke 8 van de fietsers en de wandelaars. Ook van de ruiters krijgen we een dikke voldoende, al is dat wel minder met een 6,7. Overlast van de verschillende groepen gebruikers op dezelfde paden wordt vooral in het weekend en op feestdagen ervaren. Dat zal naar verwachting in de toekomst niet minder worden, want het aantal inwoners groeit ook in het Gooi de komende jaren fors, maar schatting tussen de 4,6 en 10%. In de toekomst moeten we dus nog meer rekening houden met drukte op de paden in de natuurgebieden. Hoewel de huidige situatie hoog wordt gewaardeerd, zijn er een aantal belangrijke aandachtpunten en suggesties naar voren gekomen uit het onderzoek. De regels in de natuur blijken voor veel recreanten niet duidelijk ondanks de borden die bij iedere ingang staan, en er is een vraag om aanvullende maatregelen op de fiets- en wandelpaden om de beleving te vergroten.
Bouwsteen
Deze evaluatie vormt een bouwsteen voor het toekomstig fietsbeleid. De conclusies en aanbevelingen uit deze evaluatie gaat het Goois Natuurreservaat de komende maanden beoordelen op toepasbaarheid én haalbaarheid binnen haar gebieden. Op basis daarvan wordt een advies uitgewerkt over hoe het fietsbeleid van GNR er voor de toekomst uit moet zien. Dit rapport richt zich enkel op recreatief gebruik. De mogelijke effecten van dit recreatieve gebruik op de draagkracht van de natuur, is nog niet onderzocht. Het evaluatierapport van Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd is te vinden op onze website.