Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-12.
Suikerspin van het Gooi
Ik ben benieuwd hoeveel mensen bij de titel van deze column direct aan de juiste ‘boom’ denken. ‘Boom’ tussen aanhalingstekens, want verwarrend genoeg hebben we het hier over een zogenaamde ‘opgaande heester’ en niet over een boom, zoals de naam doet vermoeden. Om het nog geheimzinniger te maken behoort hij ook nog eens tot de Rozenfamilie (Rosaceae), iets waar je niet direct aan zou denken als je hem ziet.
Even wat leuke weetjes over deze schoonheid: In het Engels heet hij Juneberry en in het Duits Felsenbirne of Korinthenbaum. Oorspronkelijk komt hij uit Noord-Amerika, maar daar komt hij niet meer voor. In Nederland is-ie ingeburgerd tussen 1900 en 1924, de eerste is gevonden in 1870. Hij draagt bessen die vroeger in gebak werden verwerkt. De smaak lijkt namelijk op die van bosbessen. Door het hoge gehalte aan pectine hoefde er geen geleermiddel te worden toegevoegd aan het gebak. De soort is genoemd naar de Franse bioloog De Lamarck (1744-1829).
Begint er al een belletje te rinkelen? Ik ga nog even verder….
De ‘boom’ heeft een grote natuurwaarde vanwege de overvloed aan bessen die hij draagt. Daardoor is hij geliefd voor veel vogels. Het hout is zwaar, compact en sterk. Het werd vooral vroeger veel gebruikt voor onder andere gereedschapsstelen. Het ‘boompje’ kondigt vaak de lente aan. In april bloeit hij als een van de eersten met zacht wit-roze bloesems.
Wie het weet mag het zeggen… Nou vooruit, dan zeg ik het: deze knapperd gaat door het leven als Amelanchier lamarckii, ofwel Amerikaans krentenboompje. Je vindt hem onder andere op de Zuiderheide ten oosten van Hilversum. Geniet van de lente!
Daan Eijben
Boswachter
PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.