De natuur stroomde de eerst dag van de lockdown weer helemaal vol. Het is duidelijk hoe belangrijk de natuur is, voor ons allemaal. Iedereen is van harte welkom in de natuur, maar alsjeblieft, laat de natuur niet op de vlucht slaan! Ook de natuur heeft regels. In een brief aan Mark Rutte vraagt boswachter Mirjam de Hiep om ook aandacht te hebben voor de noodzakelijke rust en respect voor de natuur. De natuur waar iedereen zo van houdt, vooral tijdens de lockdown.
Beste meneer Rutte,
Deze brief schrijf ik u namens de Nederlandse natuur. Niet over grootste milieuzaken, stikstofproblemen of bomenkap maar over de “gewone” natuur waar heel Nederland zo van houdt, vooral tijdens een lockdown.
Ik ben boswachter en groene BOA bij het Goois Natuurreservaat, een kleine natuurorganisatie die de kwetsbare en constant onder druk liggende natuur, in een druk stukje Nederland al bijna 90 jaar beschermd en beheerd. In onze statuten staat geschreven dat wij zorgdragen voor de instandhouding van het natuurschoon in het Gooi en deze ten eeuwige dagen ongeschonden als natuurreservaat behouden én dat we het publiek het genot van het natuurschoon te verzekeren. Dat doen we, al wordt het steeds moeilijker. De balans is zoek.
Nog steeds ga ik met heel veel plezier en passie iedere dag aan het werk maar de tweede lockdown eist nu zijn tol. De natuur wordt opnieuw overspoeld. Nooit eerder is het zo druk geweest in onze natuurgebieden dat de moed mij in mijn schoenen zonk en ik alleen maar dacht “niet weer”…. Ik zag gisteren reeën rondrennen omdat er werd gevoetbald op de plekken waar zij altijd liggen te herkauwen. Dieren die nu zich klaar moeten maken voor de winter worden verstoord en gaan de winter zo niet redden. Ik heb nog niet eerder zoveel gewonde reeën moeten afschieten of oprapen als dit jaar.
Dat de mensen en, ook veel jonge mensen, de natuur herontdekken is geweldig. Wat ‘ingewikkeld’ voor de bezoeker is, is dat er in de natuur ook regels gelden. Het valt niet mee als ‘niks meer kan’ en je je ook nog in de natuur aan regels moet houden. Die regels, die wij toegangsbepalingen noemen, zouden ervoor moeten zorgen dat wij het publiek kunnen laten genieten én dat er genoeg ruimte overblijft voor de flora en fauna. Helaas houden mensen zich zo weinig aan deze regels dat de natuur niet anders kan dan vluchten.
Het is zo tegenstrijdig… de natuur en de beleving is nog nooit zo belangrijk geweest als in deze rare tijden maar het gedrag van mensen lijkt zo respectloos. Tegen de tijd dat deze periode met corona achter de rug is, is de natuur compleet van de leg en ontregeld. Mensen lijken dat niet te beseffen. Ik denk dat ik namens alle boswachters van Nederland deze noodkreet uit de natuur bij u onder de aandacht breng.
Honden moeten nou eenmaal op veel plekken aan de lijn, afval hoort niet in de natuur (de kosten van vuilstorten, prullenbakken legen en vuilprikken van zwerfafval zijn nog nooit zo hoog geweest) wandelen kan op de wandelpaden, zelfs mountainbiken als je rekening houdt met andere gebruikers.
Als iedereen nou een beetje zijn best zou doen? Dan behouden wij met elkaar onze prachtige Nederlandse natuur en kunnen we toch allemaal onze hoofd leegmaken, ontspannen en genieten. En kunnen reeën hun territorium behouden, hoeven broedende vogels niet te vluchten, kunnen hagedissen eieren afzetten in het zand en de velduilen rusten op de heide. Het is heel eenvoudig, de borden staan bij de ingang van alle natuurgebieden. Ook dit moeten we samen doen!
Ik begrijp heel goed dat u heel veel aan uw hoofd heeft, en dit misschien geen hoofdzaak lijkt maar ik zie als boswachter echt ecologische schade ontstaan door de coronadrukte in de natuur. Misschien is er een moment waarop u dit onder de aandacht wilt brengen bij de Nederlanders? Als boswachter maar ook als mens die zo geniet van al het kleine vraag ik uw hulp.
Mirjam de Hiep, Boswachter Goois Natuurreservaat