GNR > GNR > Natuur om de hoek: Landgoed De Beek

Natuur om de hoek: Landgoed De Beek

Natuur om de hoek: Landgoed De Beek

Foto met dank aan Stichting Vijverberg.

Voortaan staat er in elke nieuwsbrief een groot of klein natuurgebied in het Goois Natuurreservaat centraal. Dit keer het bosrijke gebied De Beek van 29 hectare aan de rand van Bussum. De Beek maakte ooit onderdeel uit van de ‘bossen van Bredius’, die een deel van zijn gebied inrichtte als landgoed.

En dat is nog steeds heel goed te zien in dit natuurgebied met zijn slingerende watergangen en de statige eiken en monumentale beuken. Het gebied heeft aan de noordkant grote hoogteverschillen omdat hier veel zand is afgegraven voor verkoop. Het lagergelegen grasland met een paar prachtige poelen in het zuidelijk deel van De Beek, zijn ook ontstaan door zandafgravingen. De Beek is een heel gevarieerd natuurgebied.

Sprookjesachtig

Het landschap is op sommige plekken zelfs een beetje sprookjesachtig. Het is een geliefd wandelgebied vooral voor mensen uit de directe omgeving. In dit gebied komen, door zijn grote verscheidenheid in het landschap, veel verschillende dieren voor. Bosvogelsoorten zoals de grote bonte specht, de winterkoning ook verschillende vleermuissoorten en vele soorten paddenstoelen.