Tip van de boswachter

GNR > Herder Rozenn: Verrassingslammetjes

Herder Rozenn: Verrassingslammetjes

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters en herders van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Verrassingslammetjes

De stand op dit moment: 121 lammetjes. Ik zit hier in werkstal Laren, onze ‘kraamkamer’, met mijn laptop op schoot en overzicht over de hele stal. De dames (zoals ik onze schapen altijd noem) staan grotendeels te eten. Hier en daar ligt er eentje te herkauwen. De lammeren zoeken hun moeders voor wat melk, of liggen heerlijk tegen elkaar aan te dutten.

Wel of geen lam

Ook alle gusten staan op stal. Dit zijn de schapen die niet drachtig zijn. Het ene jaar staan de gusten buiten op weilanden, andere jaren houden we ze binnen. Dit jaar was de keuze snel gemaakt. Weinig voedsel buiten, dat betekent: lekker naar binnen. De meeste gusten zijn door ons uitgezocht. Zij hebben ook niet bij de ram gelopen. Een klein aantal wel, maar zij bleken niet de perfecte match voor onze rammen. De schapen die bij de ram hebben gelopen, laten we twee maanden voor de lammertijd start scannen op dracht. Er wordt een echo gemaakt, net zoals vrouwen bij de verloskundige laten doen. Zo weten we zeker van welk schaap we wel of geen lam kunnen verwachten.

Verrassing!

Tenminste, dat zou je zeggen… Maar ook onze scanner, waar ik overigens heel blij mee ben, kan er wel eens een keertje naast zitten. Het eerste lam dat geboren werd van de Larense kudde, was dan ook bij de gusten. Dan sta je best gek te kijken, want je verwacht het natuurlijk niet! Een prachtig donker lam was het, met een hele trotse moeder. En zo volgden er nog twee verassingslammetjes. Zullen er nog meer toekomstige moeders tussen de gusten staan? We gaan het zien…

Rozenn Le Buhan
Hoofd veeverzorging en herder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter