Tip van de boswachter

GNR > Herder Mirjam: Zwangerschapsverlof

Herder Mirjam: Zwangerschapsverlof

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Zwangerschapsverlof

Het is zover! Vanaf nu is onze grote rondtrekkende kudde met zwangerschapsverlof. Een paar weken geleden hebben zij allemaal een echo gehad. En daaruit bleek dat zeker 90 procent van de ooien waar de ram bij is geweest, drachtig is. De kudde van Blaricum gaat over een maand met verlof. Bij deze kudde zijn de rammen later gekomen. Zo worden niet alle lammeren tegelijkertijd geboren, met alle drukte van dien.

Nesteldrang

De dracht van een schaap duurt 147 dagen, dat is vijf maanden min vijf dagen. Een grappig verschil van de geit, die heeft een dracht van vijf maanden plus vijf dagen. Vanaf 6 februari verwachten wij de lammetjes. Wij zijn deze aankomende periode druk met de stal in orde maken voor het lammerseizoen. We maken lammerhokjes en zorgen dat alle materialen die we nodig hebben voor de kraamtijd, aanwezig zijn. We maken ook een vak voor de gusten, dit zijn de niet-drachtige dieren. Alles moet praktisch, goed werkbaar en ruim. Het lijkt wel een beetje alsof wij herders ook last krijgen van nesteldrang! Alles moet schoon, fris en opgeruimd. We kijken enorm uit naar het lammerseizoen.

Bij de schaapskooi in Blaricum zijn de schapen tot eind februari bij de kooi. Dan komen ook zij naar de stal in Laren waar zij in alle rust hun lammetjes kunnen krijgen.

Tip: Tot eind februari zijn er nog aanstaande mama’s te zien bij de schaapskooi in Blaricum. Kom nog even kijken naar de steeds dikker wordende schaapjes! De schaapskooi is elke zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 geopend voor publiek.

Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter