Tip van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Reeënsprong

Boswachter Daan: Reeënsprong

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Reeënsprong

Ahhhhhh, so cute, het ree! Ze kunnen je echt zo heerlijk grappig appelig aankijken, met die droopy-ogen. Altijd weer een traktatie als je er eentje spot. Zal ik jullie wat meer vertellen over reeën in de winter?

Gezellig

Waar een ree bijvoorbeeld in het voorjaar en de zomer wat meer alleen is, en sterk gehecht is aan z’n eigen territorium, leeft de ree ‘s winters juist graag in een groep. Dit noemt men een reeënsprong. Samenleven in een groep is dan fijn, want het voedselaanbod is minder. De natuur heeft het zelfs zo geregeld dat de hoeveelheid geslachtshormonen dalen in de winter. Reeën verdragen elkaar dan beter en dat is wel zo gezellig in een groepje.

Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze worden ’s winters wel minder actief. Ze zijn een stuk rustiger, hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Dat gebeurt om zo energie te sparen en rustig aan te doen met de energievoorraad. Dit kan alleen als een ree zich veilig voelt. Veel dieren doen dit trouwens in de winter. Worden dieren nu verstoord en moeten ze vluchten, dan verbranden ze in deze tijd erg veel energie. Bij een strenge winter is het voedsel zó schaars dat ze die verloren energie niet meer kunnen compenseren, en daar soms zelfs aan overlijden. Daarom is het nóg belangrijker dan in andere seizoenen om op de paden te blijven in onze natuurgebieden.

Tip: Tijdens de schemering heb je de meeste kans om de ree te zien. En zorg ervoor dat je de wind in de neus hebt, dan ruiken de dieren je niet.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Meer informatie over een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter