GNR > GNR > Natuurnieuws

Natuurnieuws

Natuurnieuws

Dit keer in Natuurnieuws alles over de lammertijd bij de twee schaapskuddes van het Goois Natuurreservaat én ontdek meer over de houtsnip. Deze zeldzame vogel kan nog voorkomen in oude landgoedbossen en langs het Gooimeer.

Lammertijd in het Gooi

Het was de afgelopen maanden wat stilletjes op de heide. Alle drachtige schapen zijn twee maanden met verlof geweest. Inmiddels zijn er 123 lammetjes geboren. De ooien blijven in de kudde, een aantal rammen kunnen we houden en de rest wordt verkocht.

Het Goois Natuurreservaat helpt dit oudhollandse ras in stand te houden. Daarnaast zorgen de lammetjes voor een nieuwe aanwas in de kudde. Een schaap loopt ongeveer zeven jaar met de kudde mee. We hebben ieder jaar lammetjes. Zo houden we een gezonde kudde en kan de kudde nog wat groeien. Het aantal lammeren wordt zoveel mogelijk afgestemd op wat er nodig is voor de begrazing. In april staan de kudde en de herder weer op de heide.

Ontmoeting met een houtsnip

Wanneer je plotseling een bruine vogel met klepperende vleugels ziet opvliegen van de bosbodem of uit de struiken, dan is het mogelijk een houtsnip. Een beetje plompe maar prachtige vogel. Ze leven in bossen met open plekken en een natte bodem en ze broeden op de grond. Je ziet ze niet vaak want ze zijn schichtig en zitten meestal in de beschutting van planten of struiken. Het is een zeldzame vogel maar in de oude landgoedbossen en langs het Gooimeer kunnen ze zeker nog voorkomen. Zijn camouflage is perfect!

Grondbroeders

In het Gooi leven nog verschillende andere grondbroeders in de bossen of op de heide. De boomleeuwerik, boompieper, tjiftjaf, nachtzwaluw en houtsnip broeden allemaal op de grond. In het broedseizoen, vanaf 15 maart, zijn deze dieren extra kwetsbaar en hebben ze hun rust hard nodig! Verstoring door wandelaars, fietsers en vooral honden die van de paden gaan, kan een nest verstoren. Hierdoor kan een legsel mislukken. Een goede reden om in het voorjaar de rust te bewaren in de kraamkamer van moeder natuur!