Wandelen
Koester ons groene thuis

Wandelen

Heerlijk rustig wandelen in de koele bossen, met de hond een stuk hardlopen op de hei of op pad met de nordic walking-sticks. Ons netwerk van goed begaanbare paden biedt diverse routes met een rijke variatie tussen bos, heidevelden, zandverstuivingen en historische akkers. Je hoeft slechts een beginpunt te kiezen en je kunt gemakkelijk de genummerde paaltjes volgen, of je kiest zelf een spannende route! Op de interactieve kaart onderaan deze pagina vind je onze wandelroutes.

Kom je grazers tegen? Houd minimaal 25 meter afstand, en loop rustig door.

Enkele wandelroutes uitgelicht

Voetstappenpad

Rondom Hilversum loopt het 25 kilometer lange populaire Voetstappenpad door bos en hei. Je herkent het Voetstappenpad aan de betonnen paaltjes langs de route met een voetafdruk. De route is goed in delen te lopen. De gids 'Voetstappenpad' geeft een toelichting op het landschap onderweg. Tip: word donateur en help ons de Gooise natuurgebieden te behouden en beschermen vanaf maar 2,50 euro per maand. Als welkomstgeschenk ontvangt u onze bestverkochte wandelgids 'Voetstappenpad'! Meer info en aanmelden via de onderstaande knop.

Steun de Gooise natuur

Goylant te voet

Dertien wandelroutes zijn in het veld uitgezet en gemarkeerd met paaltjes. Ze variëren in lengte van 2 tot 8 kilometer. Je vindt ze - inclusief beschrijving van de route en bezienswaardigheden onderweg - terug in het boekje 'Goylant te voet -13 Wandelingen in het Goois Natuurreservaat'. Het boekje is te koop in onze webwinkel.

Spanderswoud en Kamphoeve

In het gebied tussen Bussum en Hilversum wandel je door een afwisselend bosgebied waarvan de rijke geschiedenis duidelijk voel- en zichtbaar is. De wandeling is 4,5 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Hoorneboegse heide en Zwarte Berg

Deze verrassende wandeling voert je vanuit het bos en over de heide bijna de stad Hilversum in. De wandeling is 7,5 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

De Zuid

Deze route ligt zuidelijk van Hilversum en voert je door uitgestrekt bosgebied en langs het Hilversums Wasmeer. De wandeling is 7 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Hilversums Wasmeer

Gelegen ten zuiden van Hilversum. Voert langs een groot ven, het wasmeer, en door bos. De wandeling is 3,5 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Kleuterpad Spanderswoud

In een prachtig bos tussen Bussum en Hilversum ligt deze leuke kinderroute. Tijdens je zoektocht naar plaatjes met de mol kom je allerlei dieren tegen. De wandeling is 2 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Tafelbergheide

Fantastische route gelegen ten westen van Blaricum. Over de heide, door het bos, langs oud akkergebied én de bekende schaapskooi. De wandeling is 7,5 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Naarder Eng

Natuurgebied de Naarder Eng ligt boven Huizen en ten oosten van Naarden. Deze wandelroute begint en eindigt in een prachtig bos. De rest van de route voert je door een landschap van akkers en langs het Gooimeer. De wandeling is 5 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Zuiderheide

Voert over hellend heideveld, over stuifzand, door bos en langs grafheuvels. Delen van de route zijn minder geschikt voor wandelwagens. De wandeling is 4,5 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

Anna's Hoeve

Ten oosten van Hilversum vind je deze korte, maar bos- en waterrijke wandelroute. Het parklandschap is ontworpen door Hilversumse gemeente-architect W.M. Dudok. De wandeling is 2 km. Bekijk de routekaart en -beschrijving.

LAW-paden

Twee Lange Afstands Wandelpaden (LAW-paden) doorkruisen het Gooi: het Zuiderzeepad (totaal 400 km) en het Trekvogelpad (totaal 380 km). Meer informatie vind je op Wandelnet.