Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Hoera, Voetstappenpad vernieuwd!

Boswachter Dirk: Hoera, Voetstappenpad vernieuwd!

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Hoera, Voetstappenpad vernieuwd!

Wandelliefhebbers in het Gooi kennen ze vast wel: de betonnen palen met de witte voetafdruk erop. Deze routewijzers horen bij het Voetstappenpad. Een wandelroute van 26 kilometer door de natuur rondom Hilversum.

Echte voetafdruk

Het Voetstappenpad is een van de oudste wandelroutes in Nederland. Het idee ervoor ontstond al in 1938, om het Gooi aantrekkelijker te maken voor toeristen. De gemeente Hilversum koos in overleg met het Goois Natuurreservaat voor een route die ‘wandelaars zoveel mogelijk van de natuur doet genieten’. Twaalf jonge werklozen werden aan de slag gezet. Zij legden de route aan en maakten de palen. De voetafdruk hierop is een echte: van de eerste rentmeester van het GNR, de heer Burdet.

Achtertuinen

Het Voetstappenpad was klaar in 1940, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog raakte het pad in verval en veel palen verdwenen. Ze bleken populair in achtertuinen. Best verbazend, want die stenen wegen zo’n 100 kilo! In 1997 werd het Voetstappenpad in ere hersteld.

Alternatieve routes

Afgelopen jaar hebben we het pad ook een flinke opknapbeurt gegeven. Hierbij zijn er drie nieuwe routes toegevoegd, waarmee je voor een korter of aantrekkelijker alternatief kan kiezen. Deze zijn gemarkeerd met gele voetstappen. Eentje voert door de nieuwe natuur van het Huydecopersbos en die was eigenlijk al bedacht in 1938, maar er nooit gekomen vanwege de aanleg van de A27. In de nieuwe wandelgids vind je ze allemaal. Die is nu verkrijgbaar via gnr.nl/winkel. Trek die wandelschoenen aan en lopen maar!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter