Nieuws

Goois natuurnieuws

08-10-2019

 

Toch nog uitbundig bloeiende paarse heide.

De voorspellingen waren somber. De zomer van 2018 was gortdroog, de heide was aan het einde van de zomer bruin verkleurd en leek dood. En toen kwam de zomer van 2019. Opnieuw zeer warm en droog. Maar daar tussendoor hebben we in juli en augustus toch nog enkele stevige regenbuien gekregen. Het bleek genoeg voor de heide om zich grotendeels weer te herstellen. We hadden niet durven hopen dat de heide dit jaar nog zo mooi tot bloei zou komen. En met ons nog vele anderen, want onze Facebookpagina ontplofte met mooie foto’s van de bloeiende heide.

Heide kiemt heel snel, het is een sterke struik. De wortels zitten niet heel diep in de grond. Als het regent en er komt vocht in de bodem, dan reageren de wortels en lopen de struiken snel uit. Maar de heide redt zich niet vanzelf: de paarse kleur van augustus danken we zeker ook aan de omvangrijke schaapskudde die door het gebied trekt en de noeste inzet van vele vrijwilligers. Die zorgt voor een gevarieerde heide met meer biodiversiteit.

Porseleinzwam

Het is herfst en de paddenstoelen schieten de grond uit. Ken je de porseleinzwam? De porseleinzwam is ivoorkleurig en een beetje slijmerig. Deze zwam groeit voornamelijk op oude beuken, vaak tot hoog in de boom. Met tegenlicht kun je zien dat hij prachtig half doorschijnend is.