Wandelen

GNR > Actief > Wandelen

Heerlijk rustig wandelen in de koele bossen, over de paarse heide en langs zandverstuivingen en historische akkers. Geniet van onze afwisselende routes door de typisch Gooise landschappen. Download op deze pagina jouw favoriete route en wandelen maar!

Kom je grazers tegen? Houd minimaal 25 meter afstand, en loop rustig door. Bekijk ook onze toegangsvoorwaarden.

Bekijk ook onze interactieve wandelkaart.

Download of koop onze wandelroutes

Voetstappenpad

Rondom Hilversum loopt het 25 kilometer lange populaire Voetstappenpad door bos en hei. Je herkent het Voetstappenpad aan de betonnen paaltjes langs de route met een voetafdruk. De route is ook heel goed in delen te lopen. Met de gids ‘Voetstappenpad’ lees je van alles over het afwisselende landschap waar je doorheen komt en de geschiedenis van dit gebied. De gids is te koop in onze webwinkel.

Goylant te voet

Ben je dol op wandelen maar loop je eigenlijk altijd hetzelfde rondje? Ontdek dan onze unieke wandelroutes in het Gooi. Laat je verrassen door de afwisselende natuur tussen het Gooimeer en de Hollandse Rading. Met de 13 wandelingen in dit boekje kies je zelf een route en afstand die bij jou past en je komt beslist op paden waar je nog niet eerder bent geweest. De routes zijn gemarkeerd. Het boekje is te koop in onze webwinkel.

Erfgooierswandeling

Ontdek de geschiedenis en landschappen van de erfgooiers met de Erfgooierswandeling, speciaal gemaakt door het Goois Natuurreservaat in het kader van de Week-van-de-erfgooier (2e week oktober). De wandeling is 8,5 km. De wandeling is niet bewegwijzerd, maar is te volgen met behulp van een online kaart met interactieve elementen zoals extra filmpjes. Klik hier voor de kaart.

De route loopt door Groeve Oostermeent, waar honden niet zijn toegestaan. Als alternatief kun je door het naastgelegen gebied ‘t Harde. Op de rest van de route zijn honden welkom, mits aangelijnd.

Hilversums Wasmeer

Een afwisselende route die eerst langs het wasmeer loopt en die later dwars door het bos slingert. Je kunt een kijkje nemen bij het uitzichtpunt over het ven met bijzondere planten als pitrus, veenpluis, witte snavelbies en kleine zonnedauw.

Hoorneboegse heide en Zwarte Berg

Een schitterende route door het bos en over de hei. Vlak langs het pad in het bos zitten meerdere nestheuvels van de rode bosmier. In dit bosgebied lopen ook dassen al laten die zich niet zien. De wandeling gaat verder over de Hoorneboegse heide en langs de Uilenbergjes, een oude zandverstuiving.

IJzeren veld, Bikbergen en Crailo

Een afwisselende wandeling over onverharde slingerpaadjes door de bossen van de landgoederen IJzeren veld, Bikbergen en Crailo. Hier loop je over hele oude beukenlanen en langs akkers met onlangs ingezaaide inheemse akkerzaden.

Kleuterpad Spanderswoud & Kleuterpad Blaricum...

Speciaal voor kinderen van 3 tot 6 jaar hebben we twee actieve kleuterpaden vol natuurbelevenissen aangelegd. In het Spanderswoud tussen Bussum en Hilversum ontdekken kinderen samen met Mol het Gooise bos. En bij de schaapskooi op de Blaricummerheide ontdekken ze samen met Lammetje de Gooise Heide. De wandelingen zijn beide ongeveer 1.5 km en duidelijk herkenbaar gemarkeerd. Bij elk van de wandelingen hoort een goed gevuld doe-pakketje dat je aan kunt schaffen in onze webwinkel. Mol en Lammetje kijken uit naar jullie komst!

Naarder Eng

Deze wandelroute door het natuurgebied de Naarder Eng begint en eindigt in een prachtig bos. Ook loop je langs kleurrijke akkers en heb je vanaf verschillende uitkijkpunten een prachtig uitzicht over het Gooimeer. Honden mogen hier los lopen, mits onder appèl.

Spanderswoud en Kamphoeve

Deze wandeling loopt door een zeer gevarieerd natuurbos. In dit bos laten we bewust dood hout liggen want hier hebben veel dieren profijt van. In dit bos wemelt het in de herfst ook van de verschillende soorten paddenstoelen. Deze route is evt. uit te breiden met 4 km door hem te combineren met de wandeling Spanderswoud, zuidelijk deel. Dan volg je vanaf de rode paal 14 de gele pijlen en aangekomen bij de gele paal 11, stap je weer over naar de rode route.

Spanderswoud, zuidelijke deel

Een spannende wandelroute langs heuveltjes en waterpartijen. De heuveltjes zijn voormalige stuifduinen want lang geleden was dit hele bos één grote hei vlakte. Nu slinger je langs diepgelegen water van een oude zanderijsloot die tot 1925 gebruikt werd om zand af te voeren. Deze route is evt. uit te breiden met 4,5 km door hem te combineren met de route Spanderswoud en Kamphoeve. Bij paal 11 stap je dan over op de rode pijlenroute. Bij de rode paal 14 vervolg je dan weer de gele route.

Tafelberg en Blaricummerheide

Eén van onze mooiste wandelingen over de uitgestrekte heide, zeker in augustus en september wanneer de hei in bloei staat. Grote kans dat je onderweg onze schaapskudde ergens tegen komt want de route voert langs de schaapskooi waarvandaan de kudde iedere morgen vertrekt. De route eindigt bij de 36 meter hoge Tafelberg, waar je een prachtig uitzicht hebt.

Westerheide

Een archeologische en geologische route dwars over de Westerheide langs diverse grafheuvels. Ga op zoek naar de enorme granieten steen uit de voorlaatste ijstijd bij de Aardjesberg. Je wandelt een stukje over de doodweg die leidt naar de begraafplaats St. Janskerkhof.

De Zuid

Rading betekent grens. Dit wandelpad loopt evenwijdig aan de grens tussen Noord-Holland en Utrecht. De wandeling loopt grotendeels door het bos waar ook Schotse hooglanders grazen. Zij houden de Amerikaanse vogelkers in toom. En vanuit het niets sta je opeens aan de rand van een groot ven waar veel wilde dieren heen trekken om water te drinken.

Zuiderheide

Een verrassende wandeling die begint in een bos, maar al snel kom je op de heide terecht. De paden slingeren over het heuvelachtige terrein en halverwege kan je gezellig pauzeren bij theehuis ’t Bluk.

Het Goois Natuurreservaat in kaart