Schaapskooi Blaricummerheide

GNR > Faciliteiten > Schaapskooi Blaricummerheide

Onze schaapskooi op de Blaricummerheide is echt een aanrader! Zeker in het vroege voorjaar, wanneer de lammetjes net zijn geboren.

Je hebt hier, het hele jaar door in de vroege ochtend en aan het einde van de middag, een grote kans om de kudde bij de kooi aan te treffen. Opvallend aan onze Drentse heideschapen zijn hun lange staart en hun horens. De kudde heeft een belangrijke taak, de schapen zorgen ervoor dat de heide in stand gehouden wordt. Zij grazen de grassen weg tussen de heideplantjes en zorgen met hun vacht voor de verspreiding van zaden.

Iedere zondag kun je tussen 14.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen in de Schaapskooi. Natuurgidsen van het IVN, afdeling Gooi, geven dan uitleg over allerlei onderwerpen, zoals zwerfstenen, dieren in de winter, padden, lammetjes, vogels en insecten van de heide, Schotse hooglanders, schapen en paddenstoelen. Ook zijn er geregeld themamiddagen over specifieke natuuronderwerpen. Bekijk de agenda voor data. Combineer je bezoek aan de schaapskooi met een wandeling over de prachtige heide en sluit de dag af met een korte klim naar de 39 meter hoge top van de Tafelberg.

Schaapscheerdersfeest

Elk jaar wordt er op de eerste zaterdag van de maand juni een schaapscheerdersfeest gehouden. De schapen worden dan op ambachtelijke wijze, met de wolschaar, uit hun dikke winterjas geholpen. De schapen gaan er echt voor zitten en zijn blij dat hun ‘jas’ uit mag. Het scheelt ze ook echt een paar kilo! Er is dan een markt met kraampjes en foodtrucks en er zijn leuke activiteiten voor jong en oud.

Tweede kudde

Sinds 2008 hebben wij een tweede kudde met Drentse heideschapen en deze kudde heeft in januari 2021 zijn intrek genomen in een nieuwe stal. Deze schaapskooi in Laren is niet toegankelijk voor publiek, maar de grote kudde met herder en hond is regelmatig te bewonderen op de Westerheide, de Zuiderheide, de Bussumerheide en op de Fransche Kampheide. Voor meer informatie over deze schaapskooi lees ons artikel.

Word Vriend van de kudde!

Onze schapen zijn onmisbaar voor de Gooise natuur. Zij zorgen ervoor dat ons unieke landschap behouden blijft door wel 7 tot 8 uur per dag te eten. Word vriend van de kudde, dat kan al vanaf € 35,- per jaar en help mee onze kuddes en de Gooise natuur te behouden. Als vriend ben je jaarlijks welkom op onze exclusieve vriendendag bij de schaapskooi in Blaricum en ook ontvang je als welkomstcadeautje een prachtige klikosticker met een natuurfoto uit het Goois Natuurreservaat. Meld je nu aan!

Waar is de schaapskooi te vinden?

De schaapskooi ligt op de Blaricummerheide achter restaurant De Eendracht aan de Oude Naarderweg 1 in Blaricum. Neem vanaf de A1 afslag 8 Blaricum en rij vervolgens over de N526 richting Blaricum. Na 2 km sla je, in de bocht, linksaf voor de parkeerplaats. Vanaf hier wandel je in drie minuten naar de schaapskooi.