GNR > Niet gecategoriseerd > Bestrijding Japanse duizendknoop test

Bestrijding Japanse duizendknoop test

Bestrijding Japanse duizendknoop test

Foto met dank aan Stichting Vijverberg.

1 mei 2024 starten we in het Raabos in Hilversum met het verwijderen van de Japanse duizendknoop met de Roots Reset bestrijdingsmethode: een bewezen effectieve methode om de Japanse duizendknoop volledig en natuurlijk te bestrijden.

Door de bodem te verrijken met het plantaardige product CleaRoot® en daarna zuurstofdicht af te dekken, breken de wortels van de schadelijke invasieven af. Tegelijkertijd herstelt de biodiversiteit van de bodem.

Belangrijk voor een effectieve behandeling is dat de locatie vrij is van struiken, opslag of kleine bomen. Het behandelproces duurt minimaal een half jaar. Tot die tijd blijft de locatie ingepakt en afgezet met hekwerken om betreding tegen te gaan.

Op locaties met grote bomen en andere obstakels gaan we andere bestrijdingsmethoden toepassen. De aanpak is daar gericht op het weghalen van de wortels van de Japanse duizendknoop middels afgraven en zeven, elektrocutie en het uitsteken van wortels.

De Japanse duizendknoop rukt op in Nederland. Dat zorgt op veel plekken voor schade aan gebouwen, wegen, kabels en leidingen. Ook verdringt deze exoot inheemse soorten, waardoor de biodiversiteit afneemt.

Van de Haar Groep gaat in opdracht van Goois Natuur Reservaat de Japanse duizendknoop bestrijden in het Raabos in Hilversum.

Deze manier van bestrijden wordt mogelijk gemaakt door financiele steun van de Provincie Noord-Holland via het Programma Natuur.