Partners

Stichting Oneindig Noord-Holland

Sinds 2010 zijn er verschillende QR-wandelroutes verspreid door het Goois Natuurreservaat. Deze routes zijn uitgestippeld in samenwerking met Oneindig Noord-Holland, dat niet alleen voor de QR-bordjes zorgt, maar ook voor de verhalen erachter – letterlijk en figuurlijk. In de hele provincie zijn al een kleine twintig van deze routes uitgezet en daar komen er steeds meer bij.

Cultureel erfgoed

Dat zijn overigens niet alleen natuurroutes. Oneindig Noord-Holland wil de verborgen verhalen vertellen over al het culturele erfgoed van de provincie. Op de website van Oneindig Noord-Holland zijn verhalen samengebracht over gebeurtenissen in de geschiedenis, en over mensen, plekken en monumenten. Dit zijn geschreven verhalen, maar ook beelden, video’s en geluidsfragmenten. Om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met het culturele erfgoed zijn overal in de provincie QR-routes uitgestippeld. Bij bijzondere plekken langs zo’n route – vaak informatieborden en monumenten – zijn QR-bordjes te vinden. Dit zijn vierkante schildjes (20 bij 20 cm) met een QR-code. Zo’n QR-code is te vergelijken met een streepjescode maar dan met blokjes. Je scant de code met je smartphone en krijgt dan meteen het bijbehorende verhaal op de website van Oneindig Noord-Holland op je telefoon te zien. Wandelaars en fietsers die door het Goois Natuurreservaat toeren, kunnen zo de verhalen lezen die schuil gaan achter de landschappen op de plek waar die verhalen zich afspelen. Het is een prima manier om ter plekke meer informatie te krijgen over het reservaat, de landschappen, de flora en fauna.

Druk bezocht

De eerste QR-route in het Goois Natuurreservaat, op de Bussummer- en Westerheide, was al snel een van de drukst bezochte pagina’s van de verhalenwebsite Oneindig Noord-Holland. Wie langs de 8 kilometer lange route wandelt, ziet niet alleen een prachtig heidelandschap, maar krijgt ook bijzondere verhalen te lezen. Bijvoorbeeld over de droom van een Amsterdamse wethouder om op de Bussummerheide een tuinstad te realiseren en de opmerkelijke archeologische vondsten op de Westerheide waaronder het grootste urnenveld van Nederland.

Veel ontdekken

Zo is Oneindig Noord-Holland een schatkamer vol verhalen over het cultureel erfgoed in de breedste betekenis van het woord. Er is ook de Vestingroute, deze begint in Naarden en is uitstekend te combineren met de routes door de Gooise natuur. Dat geldt ook voor de route langs de Dudok-monumenten in Hilversum en die over 60 jaar tv-geschiedenis. Dus of het nu op de hei is, in de stad of op de website, met Oneindig Noord-Holland valt er nog veel te ontdekken.