GNR > Actueel > Nieuws > Feiten en fabels rondom Jacobskruiskruid

Feiten en fabels rondom Jacobskruiskruid

Feiten en fabels rondom Jacobskruiskruid

Sint-Jacobsvlinder op Jacobskruiskruid

Op heel veel plaatsen in de Gooise natuur bloeit nu het Jacobskruiskruid. Een vrolijk gezicht die gele bloemetjes, maar het roept ook veel vragen op. Vooral omdat de plant giftig is. Hoe gaan we hier als natuurbeheerder mee om?

Jacobskruiskruid is een plant die vooral op zandgronden groeit. Deze plant hoort thuis in onze natuurgebieden. De plant levert voedsel aan meer dan 150 soorten insecten, zoals bijen, hommels en vlinders. De zwart-rood gekleurde sint-jakobsvlinder is zelfs volledig afhankelijk van deze plant.

Je hoort vaak dat Jacobskruiskruid gevaarlijk is omdat het giftig is. Vormt het ook echt een directe bedreiging voor de onze grazers en de paarden? Het klopt dat Jacobskruiskruid giftig is, maar het is een fabel dat dieren sterven na één hapje van de planten. Onze grazers lopen ook in natuurgebieden waar deze plant groeit. Grazers eten van nature om deze plant heen. Ze eten Jakobskruiskruidplanten slechts in uitzonderlijke gevallen als er onvoldoende ander voedsel is.

Waarom maaien jullie niet?

In onze natuurgebieden maaien we niet. Als de plant in bloei staat kunnen paarden en runderen deze plant heel goed herkennen en blijven ze ervan af. De akkers worden wel gemaaid. Als er Jacobskruiskruid groeit moeten we wel extra maatregelen nemen want wanneer de plant gemaaid is en/of in hooi terechtkomt dan is het onherkenbaar voor dieren, maar nog steeds giftig. Regiobeheerder Johan Griffioen ” Wanneer wij maaien op een van onze akkers waar deze plant groeit, dan voeren we het maaisel gescheiden af.”

Gerelateerde berichten