Activiteiten

Met de smartphone

Wandelaars en fietsers die door het Goois Natuurreservaat gaan toeren, doen er goed aan om hun smartphone mee te nemen. Hiermee kunnen ze de verhalen lezen die schuil gaan achter bijzondere plekken en landschappen in de Gooise natuurgebieden. Door het Goois Natuurreservaat loopt een groot aantal wandel- en fietsroutes. Elke route voert langs landschappen en plekken met boeiende en verrassende verhalen. Die verhalen blijven vaak verborgen voor de wandelaars en fietsers. Wij willen daar verandering in brengen. Samen met Oneindig Noord-Holland verzamelt en vertelt Goois Natuurreservaat de verhalen. Daarvoor worden moderne mobiele technieken ingezet: Layar en QR-codes.

Verhalen via mobiele website

Layar is een applicatie voor de smartphone. Als je met je camera van je smartphone naar een landschap of gebied kijkt, zie je op je scherm waar interessante plekken en verhalen te vinden zijn. De Layar applicatie leid je naar de mobiele website van Oneindig Noord-Holland, waar je het verhaal kunt lezen achter het landschap, plek of gebouw.
Bij veel bijzondere plekken aan de routes in het Goois Natuurreservaat worden de komende jaren QR-bordjes te hangen: bordjes met een blokjescode. Met een QR reader op je smartphone kun je die QR-codes scannen. Daarmee kom je op de pagina van de mobiele website, waar het bijpassende verhaal te lezen is.

Met de verhalen bij de bijzondere plekken wil het Goois Natuurreservaat de routes door de natuur verrijken en nog interessanter maken voor een breed publiek. Het is een prima manier om wandelaars en fietsers ter plekke meer informatie te geven over het reservaat, de landschappen, de flora en fauna. Het draagt bij aan een verhoogd begrip voor de rijkdom van de natuur in het gebied.
Ook voor de provincie Noord-Holland (initiatiefnemer en trekker van Oneindig Noord-Holland) zijn de verhalen belangrijk. Gedeputeerde Elvira Sweet is enthousiast: “Met Oneindig Noord-Holland willen we verhalen vertellen over ons culturele erfgoed, over onze geschiedenis, gebouwen, monumenten en landschappen. Daarmee willen we de mensen stimuleren om erop uit te trekken en op zoek te gaan naar de mooie en boeiende plekken in Noord-Holland.”

Geocaching

Wij zien geocaching als een eigenzinnige en intensieve manier om natuur- en landschap te beleven en faciliteren deze activiteit dan ook in onze gebieden.

Wil je een cache plaatsen in één van onze terreinen of er een route doorheen plaatsen, dan heb je een overeenkomst met Goois Natuurreservaat nodig (zie document aan de rechterkant van deze pagina). Zonder overeenkomst wordt de cache door de NL approver van Geocaching.com niet geaccepteerd, met als gevolg dat de cache niet wordt gepubliceerd op de Geocaching website.

De overeenkomst bevat jouw rechten en plichten en de exacte gegevens van de cache en de waypoints. Het belang hierbij is dat onze beheerders precies weten waar en wat er in het terrein ligt. Dan kan er bij het beheer rekening mee worden gehouden, zodat de kans afneemt dat een voor de cache essentiële boom of hek zomaar verdwijnt.