Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column directeur-rentmeester Karin Kos: Een boud plan

Column directeur-rentmeester Karin Kos: Een boud plan

Column directeur-rentmeester Karin Kos: Een boud plan

Sleetje rijden vanaf de Berg van Anna’s Hoeve. Dat was iedere winter in mijn jeugd een letterlijk hoogtepunt. Je moest wel goed oppassen, want je kwam maar zo op de gevaarlijke Weg over Anna’s Hoeve terecht! 

Inmiddels is er heel wat veranderd. Voor het HOV-project, een snelle busverbinding in het Gooi, moest veel natuur in en om Anna’s Hoeve worden opgeofferd. Het Goois Natuurreservaat zag niet alleen nadelen, maar ook kansen en kwam met een boud plan: maak op die plek een nieuwe groene verbinding die de natuur in het Gooi verbindt met de natuur van de Utrechtse Heuvelrug.

Nieuw rustgebied

Zo ontstond het project De Groene Schakel. De provincie Noord-Holland heeft dit project met het Goois Natuurreservaat, de gemeenten Hilversum en Laren, Rijkswaterstaat en ProRail in Anna’s Hoeve en het naastgelegen Landgoed Monnikenberg uitgevoerd. Met als resultaat een natuurbrug over de spoorlijn én een faunatunnel onder de A27, waardoor dieren nu vrij kunnen bewegen tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. En dat is goed nieuws voor de kwetsbare natuur in een nieuw rustgebied.

Goede resultaten voor de natuur

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan deze nieuwe natuurverbinding. En daar hoort ook de verwijdering van de befaamde én beruchte Weg over Anna’s Hoeve bij. Want deze weg met zijn scherpe bochten was ook oorzaak van veel, soms zware, ongevallen. Die weg is inmiddels verlegd tegen het spoor aan, samen met het fietspad en de busbaan, zodat alle infrastructuur gebundeld naast elkaar ligt. Zo heeft een zeer ingrijpend wegenplan uiteindelijk ook goede resultaten voor de natuur opgeleverd.

Genieten

Terwijl ik dit schrijf, is de bovenste laag asfalt al verwijderd en zal er binnenkort niet veel meer te zien zijn van de Weg over Anna’s Hoeve. Het omvangrijke project Voltooiing de Groene Schakel is binnenkort echt voltooid en wordt op 20 september officieel afgerond. Ik voorspel dat de natuur zich over 5 jaar prachtig heeft ontwikkeld. Er komen ook nieuwe, mooie gelegenheden om ervan te genieten, zoals een nieuw vlonderpad over de Bergvijver en een prachtig uitkijkpunt vanaf de Berg van Anna’s Hoeve!

Gerelateerde berichten