Nieuws

Uniek herstel uitzichtpunt Tafelberg

26-09-2019

In oktober starten we met herstelwerkzaamheden op de Tafelberg. Het hoogste uitkijkpunt in het Gooi. De oude houten bankjes en de tafel maken plaats voor een nieuw oriëntatieplateau met zitelementen. Directeur-rentmeester Karin Kos: “Ik ben trots op deze historische plek in ons natuurgebied. Met dit project kunnen we de geschiedenis van de Tafelberg weer in ere herstellen”. De werkzaamheden worden nog dit jaar afgerond.

Uitzichtpunt Tafelberg
De naam Tafelberg verwijst waarschijnlijk naar de stenen oriëntatietafel die 18e eeuw bovenop deze berg heeft gestaan. Op deze tafel stonden de landsstreken, plaatsen en landgoederen aangegeven uit de wijde omgeving. Halverwege de 18e eeuw was het uitzichtpunt Tafelberg al een drukbezochte publieksattractie. Veel Gooiers trokken er op uit om te genieten van vergezichten. In 1934 gaf de burgemeester van Blaricum de opdracht voor de bouw van een 10 meter hoge toren bovenop deze heuvel. Wie de wenteltrap beklom had een prachtig zicht op Naarden, Muiden en Amsterdam en aan de andere kant de akkers van Blaricum, en in de verte de Utrechtse Heuvelrug. Na de oorlog raakte deze toren in verval.  In 1990 kreeg de Tafelberg zijn laatste grote opknapbeurt.  De Tafelberg is nog steeds een drukbezocht punt en voor veel mensen uit het Gooi een bijzondere plek. De meeste mensen komen hier voor de rust en om te genieten van het uitzicht.

Slechte staat
De Tafelberg is na 30 jaar toe aan een opknapbeurt. De trap, zitbanken en tafel zijn in de loop van de jaren versleten. De helling van de berg is overwoekerd met Japanse duizendknoop en aan de kant van de heide uitgesleten. Het uitzicht vanaf de berg is nog minimaal omdat de zicht-assen voor een groot deel zijn dichtgegroeid.

Ontwerp
Boven op de Tafelberg komt een uit bakstenen gemetselde tafel.  Op de stenen tafel komen oriëntatiepunten.  De gemeentegrens Blaricum/Huizen, die dwars over deze berg loopt, wordt zichtbaar gemaakt. De helling van de berg wordt hersteld en de opgang wordt verplaatst naar de kant van de heide. De oude opgang verdwijnt en wordt met bomen en struiken ingeplant. De houten traptreden worden vervangen door een trap van Cortenstaal. De bestaande palissade wordt vervangen door een natuurlijk hekwerk. De helling zal periodiek worden begraasd door schapen.

Enkele zichtassen worden hersteld. Er komen vier zichtlijnen vanaf de Tafelberg over de heide. Vroeger kon je vanaf de Tafelberg zelfs de Zuiderzee zien. Dat gaat niet meer lukken. De bomen zijn in al die jaren behoorlijk hoog geworden. Maar na realisatie biedt de berg vanaf de top met 39,2 meter NAP, straks weer een schitterend uitzicht.

Eerdere plannen
Het Goois Natuurreservaat had al eerder plannen voor deze opknapbeurt. De huidige tafel staat er sinds 1990.  Helaas moesten de plannen uit 2016 worden uitgesteld. We zijn blij dat we nu kunnen starten en deze drukbezochte plek opnieuw de uitstraling kunnen geven die het verdient.

Tijdelijk niet beklimmen
In januari is de Tafelberg weer voor iedereen toegankelijk. Het komende voorjaar wordt de Tafelberg feestelijk geopend.