Nieuws

Postcode Loterij schenkt recordbedrag van 341 miljoen euro aan goede doelen

07-02-2017

Een belangrijke avond voor 110 goede doelen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De Postcode Loterij maakte tijdens het Goed Geld Gala bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 341 miljoen euro schenkt aan de 110 goede doelen. Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton, tevens internationaal goodwill ambassadeur van de Postcode Loterij, sprak namens de Clinton Foundation over de concrete stappen die we kunnen nemen in de aanpak van klimaatverandering.

Hivos en Greenpeace gaan samen met de inwoners van het Amazonegebied de strijd aan tegen de verregaande ontbossing. Met elkaar gaan zij tien miljoen hectare bedreigd regenwoud en de leefgebieden van de inheemse gemeenschappen beschermen met de modernste technologieën. Dit is mogelijk dankzij een schenking van ruim 14,8 miljoen euro van de Postcode Loterij. Naast Hivos en Greenpeace kunnen nog veel meer goede doelen rekenen op een schenking. Een greep uit de donaties die de loterij bekendmaakte:

Plastic soep
De biodiversiteit in onze oceanen neemt met schrikbarende snelheid af. De Postcode Loterij stelt diverse bedragen beschikbaar voor organisaties die onze oceanen beschermen. Zo krijgt de Plastic Soup Foundation een schenking van 600.000 euro voor het aanpakken van een urgent probleem: verontreiniging van de oceanen door plastic.

Wereldwijd een einde aan lepra
De Leprastichting streeft ernaar dat lepra in 2030 in de projectgebieden in India, Indonesië en Brazilië met 90% is teruggedrongen. De stichting gaat inzetten op vroege opsporing van lepra én preventieve behandeling van mensen die besmet zijn. De Leprastichting krijgt hiervoor een bijdrage van ruim 9,3 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij. Bloemen voor de bij De intensieve landbouw, de verstedelijking en ons efficiënte groenbeheer vormen bedreigingen voor de bij. En daarmee voor de bestuiving van gewassen. Natuur en Milieu en LandschappenNL zetten alles-op-alles om de bij in ons land te redden. De Postcode Loterij schenkt hen hiervoor een bedrag van in totaal ruim 3,2 miljoen euro.

Meer Marker Wadden
Met ruim 6,9 miljoen euro draagt de loterij opnieuw bij aan de Marker Wadden. Sinds 2012 is Natuurmonumenten, dankzij een bijdrage van 15 miljoen euro uit het Droomfonds, bezig om de biodiversiteit in het Markermeer te vergroten met de aanleg van een hele nieuwe eilandengroep. De Postcode Loterij geeft met deze schenking het succesvolle project een impuls om nog verder uit te breiden. Steun aan goede doelen groeit naar 341 miljoen euro Dankzij de 2,8 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 682 miljoen euro. Omdat de loterij de helft van de opbrengsten schenkt aan goede doelen, groeide ook deze bijdrage, met bijna 14 miljoen euro. De ruim 341 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld onder 110 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim vijf miljard euro geschonken aan goede doelen.

Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.

Goois Natuurreservaat
Ook Goois Natuurreservaat mocht zich dit jaar weer verheugen op een bijdrage van de Postcode Loterij. We ontvingen tijdens het Goed Geld Gala maar liefst 900.000 euro! We zijn de Postcode Loterij en haar deelnemers dan ook ontzettend dankbaar voor dit mooie bedrag. Het geld gebruiken wij komend jaar voor verschillende projecten, waarmee we de Gooise natuur nóg mooier kunnen maken en we onze prachtige natuurgebieden nóg beter onder de aandacht kunnen brengen.

Goed Geld Gala 2017