Nieuws

Kleurt de hei minder paars door de droogte?

Het is augustus, over het algemeen dé maand waarin de hei op z’n mooist is. Maar zal hij dit jaar, na de droge zomer van vorig jaar, wel gaan bloeien?

We hadden zorgen over het herstel van de hei na de droogte van vorig jaar. In september 2018 waren grote delen van onze hei bruin en de planten leken dood. Er is toen besloten om niet in te grijpen en af te wachten hoe de natuur zich zou herstellen. Het was even spannend wat het resultaat daarvan zou zijn. Zeker toen het dit voorjaar en aan het begin van de zomer opnieuw droog bleef. Maar de hei heeft zich in grote delen goed ontwikkelt en we zien nu de bekende paarse velden ontstaan. Het lijkt erop dat de regenbuien die er verspreid over de afgelopen weken gevallen zijn een positief effect hebben gehad. Niet alle hei zal tot bloei komen, maar de komende weken kun je je hart weer ophalen aan de bekende paarse heidevelden.

Tip: meld je aan voor de Gooise Heideloop op zondag 25 augustus. Speciaal voor deze loop zijn er mooie routes uitgezet op de hei voor hardlopers, wandelaars en nordic walkers. Door het recreatieve karakter en de verschillende afstanden kunnen kinderen en volwassenen getraind of ongetraind meedoen. Voor meer info kijk hier.