Nieuws

Goois natuurnieuws in een notendop

Ons Goois Natuurreservaat heeft al weer een seizoenswisseling achter de rug. Aan het einde van de lente waren er in totaal zo’n 230 lammetjes geboren, en bij onze Schotse Hooglanders en Charolais koeien zijn er nu respectievelijk 1 en 3 kalfjes. De bomen staan vol in blad en met die hete dagen waren onze schapen blij dat ze hun winterjas al kwijt waren. 

Er leven veel dieren in onze gebieden en één daarvan is de boommarter. Wij weten dat ze er zijn door de inzet van faunacamera’s. Deze plaatsen we op plekken waar we vermoeden dat er boommarters leven. Vorig jaar zagen we daardoor een polonaise van een ouder met 3 jongen door het beeld wandelen. Maar niet veel mensen zullen een boommarter in levende lijve ontmoeten. Ze zijn nogal schuw en vaak in de schemering of ‘s nachts actief. Dit jaar lukte het een wandelaar om overdag een spelend jong op de foto te zetten. En onze eigen boswachter zag laatst in zijn achtertuin, grenzend aan het Spanderswoud, voor het eerst in zijn 25-jarige boswachterscarrière een boommarter live overdag op jacht!

Minder goed nieuws: in het voorjaar ging er op de Laapersheide drie hectare heide – de grootte van ongeveer zes voetbalvelden – in vlammen op. Omdat we samen met de hulpdiensten regelmatig oefenen op dit soort noodsituaties, konden we snel en adequaat optreden. Er zijn geen gewonden gevallen en we konden voorkomen dat de brand oversloeg naar het bos. De heide zal zichzelf in de loop van de tijd herstellen. Dat duurt even, maar op de zwartgeblakerde plek is het eerste groen alweer te vinden.

Ga je de natuur in? Rook dan liever niet en gooi zeker geen gloeiende sigarettenpeuken weg! Ze kunnen onbedoeld veel schade aanrichten, net als stukjes glas of vonken van een barbecue.