Agenda
GNR > Winkel > Agenda producten > Excursie Monnikenberg november
Terug naar agenda
03/11 2024

Excursie Monnikenberg november

Tags: Excursie Monnikenberg
Monikkenberg Derk

Natuurgebied Landgoed Monnikenberg ligt ingeklemd tussen de A27, een weg en een spoorlijn. Maar als je er bent, merk je daar weinig van. Het is er rustig en de recent aangelegde natuurverbindingen zorgen ervoor dat de natuur hier kan floreren.

Tijdens deze excursie vertelt een IVN natuurgids je over de verschillende natuurverbindingen die aangelegd zijn. Dankzij een natuurbrug over het spoor en een grote faunatunnel onder de A27 is Landgoed Monnikenberg een belangrijke schakel om de natuurgebieden van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar te verbinden. De gids legt je uit hoe deze natuurverbindingen zijn opgezet en wat gedaan is om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de gebruikers zoals reeën, dassen, amfibieën, en ook insecten. De gids wijst je op de planten en dieren die je onderweg tegenkomt. Bijvoorbeeld de vele dassensporen in dit gebied.

De historie van het gebied komt ook aan bod. Het gebied is eind 19e eeuw aangelegd in de stijl van een landgoed en dat zie je terug aan oude laanstructuren en ongeveer 150 jaar oude bomen. En wanneer het Monnikenwater droogvalt, kun je sporen vinden van illegale turfwinning.

Het klooster op het landgoed is geen onderdeel van het natuurgebied en wordt niet bezocht bij deze excursie.

Er wordt zo’n 3,5 km gelopen. Inclusief stops en uitleg zijn we ongeveer 2 uur onderweg. Tijdens de excursie gaan we soms even van het pad af, en lopen we over een vlonderpad dat glad kan zijn. Zorg voor goede (wandel)schoenen.

Het meenemen van honden is bij deze excursie niet toegestaan.

Tip: Deze excursie past goed bij de excursie naar natuurgebied Anna’s Hoeve.  Dit ligt aan de andere zijde van de natuurbrug en is hiermee onderdeel van de Groene Schakel waarmee de natuur van het Gooi verbonden wordt met de Utrechtse Heuvelrug. In Anna’s Hoeve kun je goed zien wat voor aanpassingen gedaan zijn om de natuurverbindingen zo goed mogelijk te laten werken. De locatie van het startpunt ontvang je altijd na het inschrijven.

Data (2024):

03-11-2024

Kosten:

Gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Aanmelden:

Aanmelden is vanwege beperkte capaciteit noodzakelijk. Stuur een e-mail naar gooisnatuurreservaat@gnr.nl of bel op werkdagen naar 035 – 621 45 98. Aanmelden kan uiterlijk tot de vrijdag voorafgaand aan deze excursie, vóór 12.00 uur.