Nieuws

De eikenprocessierups

Vanaf begin mei zitten er in veel eikenbomen in Nederland weer eikenprocessierupsen. Het is een bladetende rups en dankt zijn naam aan het feit dat hij vooral ’s nachts groepsgewijs, dus in processie, op zoek gaat naar eten. Aan een dicht spinsel om de takken en de stam van de boom is te zien dat er eikenprocessierupsen in de boom zitten.

Het lichaam van de eikenprocessierups is bedekt met lange witte haren, daarnaast heeft hij voor de mens onzichtbare brandharen. Deze worden bij bedreiging afgeschoten en blijven met hun weerhaken makkelijk hangen op de huid of dringen de luchtwegen binnen. De stoffen die van deze haren afkomen kunnen een op allergie lijkende huidirritatie, jeuk en rode ogen veroorzaken. De meeste klachten verdwijnen vanzelf binnen twee weken, maar bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

De brandharen worden verspreid door de wind, dus klachten ontstaan niet alleen door het aanraken van de rups. Wandelen en fietsen langs bomen waar de eikenprocessierups in zit kan, maar ga er niet tegenaan staan en wees je er van bewust dat honden de haren mee kunnen nemen in hun vacht.

Mocht je toch in aanraking zijn geweest met brandharen, ga niet krabben maar trek de kleding uit waarmee je buiten bent geweest en was deze op 60C. Strip de huid met plakband, en spoel goed af met water. Ter verkoeling van de huid kan je crème met menthol, Calendula of Aloë Vera gebruiken.

Op plekken in onze natuurgebieden waar veel recreatie is bestrijden we de eikenprocessierups. Te denken valt aan speelbossen, dagrecreatieterreinen, kampeerplekken, het terrein rondom de hockeyvelden en de golfbaan in ons gebied. In de vrije natuur bestrijden we niet.